Asken diet

asken diet

Hej. Jag har skrivit en bok som handlar om creepypasta, nätets spökhistorier. För att i korthet förklara det ordet måste vi först förstå ett annat nätbegrepp – copypasta. Copypasta är text och bilder som sprids på nätet genom att kopieras och klistras in, och föddes 2006 som en substantivform av tangentbordets copy-paste-funktion. Samma sorts texter och bilder som spreds på nätet, men som också var läskiga som spökhistorier, började året därefter kallas creepypasta.

Creepypastor är svåra att översätta. Inte sällan ligger halva tjusningen i att läsa dem i själva formatet – den spridda bildens slitna pixlighet, som ett papper som legat i bakfickan för länge, det slarviga talspråket, autenciteten i att det är någons skärmdump.

I min bok har jag lagt vikt vid att översätta de engelskspråkiga creepypastorna på ett sätt som bibehåller dess andemening, men jag vet att jag själv som läsare hade velat kunna läsa historierna även i originalutförande. Därför tänker jag här länka till just dessa.

Vissa historier är i skärmdumpad bildform, andra är utskrivna i text på t.ex. creepypasta.wikia.com eller creepypasta.com. De som är uppladdade på Imgur kan ni klicka på för att få större.

Kapitel ett: Slender man

Kapitel två: Herobrine & spel

Kapitel tre: Cry Baby Lane & TV

Kapitel fyra: Normalpornfornormalpeople.com & internet

Kapitel fem: Getmän & monster

Anasis getmansberättelse (Och här i sin långa skärmdumpade originalform.)
Nån är i huden på min kompis (I form av den arkiverade tråden där den först publicerades. Scrolla ner till posten som börjar med ”basically my nope is that…”)
”Gå och lägg er”
Skuggor i Sundsvall

Coty Creightons bilder på den första getmannen.

Kapitel sex: UVB-76 & verkligheten

Här kan du lyssna på UVB-76.

Kapitel sju: Midnattsleken & ritualer

Kapitel åtta: Smile.jpg & bilder

Kapitel nio: Läsaren och författaren

Saknar ni någon av historierna i boken på denna sida? Lämna en kommentar så åtgärdar jag det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *